Vanliga Frågor Om EU:s Nya Direktiv För Skydd Av Visselblåsare

Hur förbereder sig företagen för att hantera EU:s nya direktiv för skydd av visselblåsare? Det omfattande direktivet som innebär nya rättsliga skyldigheter för samtliga företag inom EU med 50 eller fler anställda trädde i kraft i oktober 2019. Sedan dess har vi på WhistleB sett en ökning av förfrågningarna från företag som vill veta vad direktivet innebär för dem och deras visselblåsarlösningar. Utifrån förfrågningarna verkar det som att det är de juridiska avdelningarna som ansvarar för arbetet med att uppfylla bestämmelserna i direktivet, men även representanter från personalavdelningar, affärsetik/hållbarhet och interna revisionsavdelningar kontaktar oss med sina frågor.

På en övergripande nivå innebär EU:s nya direktiv för skydd av visselblåsare en förändring av synen på visselblåsare som i viss utsträckning redan hade börjat. Man börjar nu allt mer att förstå vikten av visselblåsares agerande för att kunna förebygga ett skadligt beteende. Det nya direktivet har inrättats för att uppmuntra människor att anmäla oegentligheter och för att skydda dem som gör detta.

Vi som arbetar på WhistleB är tillsammans med våra kunder vana vid det här arbetssättet, men för många andra företag innebär EU:s nya direktiv för skydd av visselblåsare att de måste se över hur de använder visselblåsning som en del av arbetet med uppförande och etik inom företaget. Kanske kommer företagen också snart att inse att det inte är bara smart att ha en fungerande visselblåsarlösning, utan att det är ett måste för de som vill leva upp till sina uppförandekoder.

Här nedan har vi samlat vanliga frågor om det nya EU-direktivet för skydd av visselblåsare och hur vår visselblåsarlösning kan hjälpa företagen att uppfylla bestämmelserna i det.

  1. Vilka skyldigheter har vi enligt EU:s nya direktiv för skydd av visselblåsare?

    Om företaget har 50 anställda eller fler måste det finnas en visselblåsarkanal. Men det räcker inte.

    2. Vilken typ av missförhållande kan våra anställda rapportera om för att de ska skyddas av EU:s nya direktiv för skydd av visselblåsare? Ingår trakasserier och diskriminering?

    Enligt EU:s direktiv för skydd av visselblåsare kommer dessa personer att kunna rapportera om många olika typer av oegentligheter och samtidigt vara skyddade från att drabbas av repressalier. Sådana oegentligheter inkluderar arbetsmiljö, hälsa, konsumentsäkerhet, offentliga finanser, penningtvätt, företagsbeskattning och dataskydd.

  2. När måste visselblåsarlösningen finnas och...

To continue reading

Request your trial

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT